Makroner fyllda med hallontryffel

Dagens bakning




200 gram 
sötmandel, skalad
3 dl  florsocker
3 st  äggvita
1 krm  salt
2 msk  strösocker
röd karamellfärg, ev

Chokladtryffel
100 gram  hasselnötter
100 gram  mörk choklad, med mycket hallonsmak
1 dl  vispgrädde
1 msk  smör

Tillagning

ca 40 kakor

1. Sätt ugnen på 140 grader. Mal ner sötmandel till ett mjöl i en mandelkvarn eller matberedare. Blanda mjölet med florsocker.

2. Vispa äggvitor och salt till ett fast skum i en väl rengjord bunke. Tillsätt strösocker och vispa på högsta hastighet till en fast maräng. Tillsätt eventuellt karamellfärg och blanda tills skummet är jämnt färgat.

3. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i marängen med en slickepott tills alla klumpar försvunnit. Marängen kommer nu att sjunka ihop.

4. Lägg ut smörpapper på 2-3 bakplåtar. Fyll en sprits- eller plastpåse med marängsmeten. Klipp av en liten bit av ena hörnet på plastpåsen och spritsa ut smeten till toppiga, enkronorsstora makroner på bakplåtspappret. Se till att ha lite avstånd mellan varje makron.

5. Låt makronerna vila på plåten i 20 minuter, tills ytan inte är kladdig längre.

6. Grädda makronerna i cirka 15-20 minuter. De ska inte få färg. Ta ur plåtarna ur ugnen och dra undan smörpappret till ett galler så att makronerna svalnar. Låt dem ligga en halvtimme och torka, avlägsna sedan försiktigt från smörpappret så att inte bottnarna går sönder.

7. Chokladtryffel: Rosta hasselnötter i en torr stekpanna tills de får lite färg. Lägg nötterna i en ren handduk och krama nötterna tills skalet släpper. Mal nötterna till ett grovt mjöl i en mandelkvarn eller en matberedare.

8. Värm grädde och smör i en kastrull tills smöret smält. Ta bort kastrullen från plattan. Finhacka chokladen och rör ner den i gräddbladningen. Rör tills chokladen smält, blanda med hasselnötsmjölet och låt blandningen svalna.

9. Bred på tryffeln på undersidan av en makron. Kläm ihop med en till makron. Förvaras i lufttät burk, gärna i kylen, och håller i 3-4 dagar.

Här lägger jag min röst!

Tuff, smart, självsäker. Förtroendeingivande, stark, bra åsikter, härjedaling..... finns hur mycket som helst. Hejja Hanna Wagenius!!!

Alla goda ting är 3

Tre saker jag går igång på:
1.Humor.. Humorbefriade människor är något av det svåraste jag vet.. Skratta och njut av livet!!
2. Musik, det allra största!
3. Intellekt.

Tre saker jag inte kan vara utan:
1, min mobil (iphone)
2. Datorn
3. Badkaret

Tre saker jag ångrar:
1. att jag inte tagit för mig mer
2. att jag glömmer bort mig själv
3. att jag började snusa

Tre saker som gör mig glad:
1. Min son
2. Min familj och vännerna
3. musik

Tre saker som gör mig arg:
1. Avundsjuka
2. Beräknande elakheter
3. De som ej står för vad de tycker 

Tre människor jag beundrar:
1. MAMMA!! Vilken stark, begåvad och underbar människa.. Finns ingen bättre. Förebild och föredömme!!
2. Signe Ek. Stark, humoristisk, sann! och underbar kompis.
3. Peter Jöögi, opererade min sons hjärta och räddade hans liv!



Tre saker jag skulle vilja göra:
1. Bli konditor
2. skriva klart min bok
3. Hjälpa alla rädda,ensamma barn i världen.


Tre ingredienser i köket jag gillar:
1. olivolja
2. Smör
3. Citron

Tre TV-program jag ser:
1. Idol
2. Vad blir det för mat
3. Leila

Tre saker jag har med mig i livet:
1. Sopa framför din egen dörr först.
2. man lever så lite, men är död så jävla länge
3. det största miraklet är inte att gå på vatten, eller sväva i luften. utan att stå på jorden

Tre saker på önskelistan:
1. Att max får ett tryggt och lyckligt liv
2. Att alla i familjen får va friska och må bra
3. Att jag får fortsätta ha världens bästa vänner

 


Höst

Trivs verkligen med hösten.. Burrigt och grått, får en att vilja sitta under filten och dricka thé och äta scones. Och det är ju så gott! Man får ha tjocka strumpor, mössa och stora stickade tröjor. Man kan ligga i badet hur länge som helst och ta riktigt varma duschar. Man småfryser lite när man är ute och går, men luften är hög och härlig att andas in. Det blir vackra färger på träd och växter. Man kokar soppor och mustiga grytor och myser ner sig med en rykande skål och mumsar i soffan.
Rödvinet blir godare och avnjutes i sällskap med grytan.

Trevlig helg!



Tal till vår systers bröllop


Vårt otroligt sentimentala tal, som vi höll på bröllopet.




Jeanette: Grattis Roberth! Till att du fått en av oss. 
Malin: Grattis Ingela att Åtminstonde DU fått gifta dig. 
Jenny: Vi har funderat, Vad har egentligen Ingela som inte VI har?

Jeanette: Jag är ju äldst, gäller inte störst=först längre?
Malin: Jag då, som också är äldre. Borde inte jag också vara  före då?
Jenny: Jag som är yngst då? Minst rynkor och gråa hår. Borde inte  JAG vara ett bättre kap?

Malin: Till Roberth, vad ÄR det som Ingela har som inte vi har?
Jeanette: Jag har ju en Volvo.
Malin: och jag har ju en riktig häst
Jenny: Jag har ju en polaris RMK
Jeanette: Jag är ju så sportig och har åkt hela vasaloppet!!
Malin: Ja men jag då som är het och som tänder så snabbt. :) 
Jenny: Ja men hallå! Jag då som lätt kan spendera HELA din lön på 
italienska modeskor.

Jeanette:Roberth, Jag Hoppas du tänkt igenom det här och valt den
rätta. Och att Du Ingela känner dig utvald som är den enda av oss 
som fått gifta sig.
Malin: Bara en sak till: VI Ä INT BITTER!!!!!!!! Vi är väldigt glada 
för er skull, grattis och lycka till!
Jenny: Vi skålar för brudparet, SKÅÅÅÅÅÅL! :)


Burgundisk Köttgryta.



700-800g benfritt nötkött t ex högrev, innanlår, fransyskan
150 g rimmat fläsk
1 1/2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk timjan
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpurè
2 dl rött vin
3 dl köttbuljong ( vatten+tärning)
8-10 schalottenlökar
200 g färska champinjoner
1 msk pressad citronsaft
hackad persilja
 
Gör så här:
1. Skär köttet i ca 2x2 cm stora bitar. Bryn dem i lite matfett i omgångar. Lägg över dem i en stekgryta efter hand.
2. Strö över mjöl, salt, peppar och timjan. Rör om väl. Späd med vin och buljong under omrörning. Tillsätt tomatpurè, pressad vitlök och lagerblad. Låt grytan sjuda under lock ca 75 minuter eller tills köttet är mört.
3. Förväll schalottenlökarna och skala dem. Dela champinjonerna om de är stora. Strimla fläsket.
4. Stek svampen i lite matfett. Ringla över citronsaften och stek tills svampen har fin färg. Stek lök och fläsk var för sig tills de har fin färg. Lägg ner allt i grytan och låt den koka ytterligare ca 15-20 minuter. Smaka av och strö över hackad persilja. Bjud kokt potatis, ris eller pasta till.

Bröllopsbak

Min älskade syster har nu gift sig och bröllopet var helt fantastiskt underbart roligt! Underbar vigsel, supergod mat och dryck, härliga människor, fina tal, bra musik, bra danskavaljerer och helt perfekt!

Jag fick äran att göra bröllopstårtan, känns rörande att få ett sådant förtroende. Jag är ju en cupcake slav så det blev en skara muffinsar att baka istället för en sedvanlig tårta..
70 personer innebar minst 70 muffins och ca 300 blommor att tillverka. Massor av jobb, men bara roligt. Jag verkligen älskar att baka ifall någon skulle ha missat det..

Dagen innan bakade jag muffinsarna och på morgonen innan själva bröllopet garnerade jag och körde ner dom till parken.. USCH va gruvsamt. Jag var rädd att ja skulle tappa någon plåt eller att allt skulle rasa. Ännu värre att de skulle vara äckliga och för fula så att Ingela skulle bli ledsen.. Men de stod där de stod, jag snubblade inte och även om inte alla kanske tyckte det va gott så var det iaf inte någon som kräktes ;-)

Blåbär/citron cupcake med vitchokladfrosting. samt blommor a´la Jenny





RSS 2.0